Foodpairing tips: combineer de juiste smaken!

29-09-2023

Foodpairing tips & tricks

Jouw gasten laten zich graag verrassen en zijn nieuwsgierig naar nieuwe smaken en combinaties. Begrijpelijk dat de foodpairing trend steeds populairder wordt. Foodpairing gaat om het combineren van ingrediënten op basis van smaakprofielen, om zo nieuwe smaakcombinaties te creëren. Het is een mooie uitdaging om te experimenten met verschillende smaken en nieuwe opties voor jouw menu te verkennen. Deze trend biedt daarnaast veel cross-selling en upselling opties voor in jouw zaak. Buiten foodpairing voor de gerechten op je menu, wordt vooral de combinatie van eten met bijpassende drankjes steeds populairder. Denk aan wijn en speciaalbier, maar ook zeker cocktails. Zo kan je jouw gasten verleiden om nieuwe drankjes en hapjes te proberen om zo jouw marges te boosten. Ontdek de kansen van foodpairing voor jouw horecazaak en ga aan de slag met onze tips & tricks!

Combineer de juiste smaken

1. Foodpairing in contrast

We proeven met de 5 basissmaken in onze mond en op onze tong: zoet, zout, bitter, zuur en umami. Daarnaast ervaren we textuur, frisheid en scherpte van gerechten. Je kan ervoor kiezen om bij foodpairing smaken te combineren die in contrast staan met elkaar. Combineer dan de hapjes en drankjes met tegenovergestelde smaken. Kies voor hartig en zoet, zuur en zoet of pittig en romig.

2. Complementaire foodpairing

Zeker weten dat je de plank niet misslaat met foodpairing? Ga dan voor complementaire smaakprofielen die in balans zijn met elkaar. Kies dezelfde smaken zoals zoet met zoet of speel in op dezelfde textuur. Wist je dat er ook van nature een match is tussen sommige ingrediënten? Zo bevat tomaat en basilicum bijvoorbeeld beide de verbinding ‘linalool’, waardoor veel mensen dit zo’n lekkere combinatie vinden.

3. Regionale combinaties

Een andere veilige optie is om in te spelen op regionale combinaties. Het idee achter regionale foodpairing is dat ingrediënten die van nature samen voorkomen in een bepaalde regio vaak goed samengaan en elkaar aanvullen in smaak. Elke regio heeft zijn eigen culinaire tradities, voorkeuren en beschikbaarheid van ingrediënten, waardoor je heerlijke combinaties kan aanbieden aan jouw gasten. Leuk te communiceren op je menu vanuit verschillende landkeuzes! Denk aan een Spaanse borrelplank en bijpassende Spaanse wijnen.

 

Foodpairing met wijn 

Heb jij een mooie wijnkaart in jouw horecazaak? Experimenteer eens met smaken voor een verrassend foodpairing aanbod. Het klassieke menu met bijpassend wijnarrangement kennen we al langer, maar ook als borrelkaart biedt wijn kansen voor upselling. Dankzij de vele wijnsoorten kan je eindeloos combineren, maar we geven je graag wat suggesties om mee aan de slag te gaan:

 

1. Witte wijn: een lekkere ciabatta of rustiek brood met olijfolie, zout of andere dips zijn een klassieke borrelsnack. Dankzij de olie en zoute smaken een heerlijke combinatie met een wat frissere, droge witte wijn zoals Verdejo. Of ga eens voor een borrelbrood Caprese, gevuld met tomaat, mozzarella en pesto.

2. Rode wijn: een rode, volle wijn past goed bij hapjes met smeuïg vlees en zoetzure of pittige smaakaccenten. Denk aan mini gehaktballetjes en pittige blauwe kazen. Of ga voor een fruitige rode wijn zoals Pinot Noir in combinatie met bruschetta’s of Crostini met tapende.

3. Mousserende wijn: borrelhapjes met vis gaan goed met een mousserende wijn of een lichte rosé. Een volle smaak van bijvoorbeeld toast met zalm en de frisheid van de wijn vullen elkaar goed aan. Ook zoute smaken zijn een goede match. Denk aan Bruschetta’s Deluxe met rauwe ham. Of ga voor de klassieke match: Champagne met oesters!

 

Foodpairing met bier 

Net zoals wijn, kan bier een geweldige aanvulling zijn op verschillende gerechten en smaken. Vooral met het brede assortiment aan speciaalbieren kan je eindeloos experimenteren met smaakprofielen. Bier en burgers zijn natuurlijk een ultieme favoriet voor foodpairing. We geven je een aantal smaaktips:

 

1. Blond bier: dit bier heeft een mooie smaakbalans, zonder overheersend te zijn. Dankzij het frisse en milde karakter past het goed bij hamburgers met vis of groenten. Denk aan een burger met ScampiZalmburger of een Rustieke Wortelburger.

2. Dubbel: dankzij het rijke karakter van dit bier combineert het goed met stevigere burgers met uitgesproken smaken. In een dubbel zitten vaak tonen van karamel, fruit of specerijen. Een heerlijke match met een Wagyu Beefburger, Double Stacked Smash burger of een burger met Kaaskroket met truffelmayonaise en vijg.

3. IPA: een IPA heeft meer hoparoma’s, waardoor deze lekker matcht met kruidige, gerookte of pittige gerechten. Denk aan een Hamburger Japanse stijl of een Smoky Beefburger met Belgische Abdijkaas.

 

Foodpairing met cocktails

Bij cocktails zijn de opties in smaakprofielen eindeloos waardoor je deze goed kan gebruiken voor jouw foodpairing menu. We zien steeds meer horecazaken die naast het bijpassende wijnarrangement ook een bijpassend cocktailarrangement aanbieden. Experimenteer met kruiden, smaken en texturen om jouw gasten te verrassen! We geven je een aantal foodpairing cocktailsuggesties:

 

1. Mexicaanse mix: Nacho’s met guacamole zijn een klassieker voor op de borrelkaart en passen goed bij een Mexicaanse Margarita. De zure citrus en tequila in de cocktail zorgen voor een mooi contrast met de romige guacamole en zoute crunch van de nacho’s.

2. Spice it up: Pittige kippenvleugels kunnen goed samengaan met een verfrissende cocktail zoals een Mojito. De munt en limoen in de Mojito helpen om de pittigheid van de kippenvleugels te verzachten.

3. Fish & fresh: Garnalenkroketjes passen goed bij een lichte en verfrissende cocktail zoals een Gin & Tonic. De kruidige tonen van een gin passen goed bij de vis in de kroketjes.

Foodpairing receptinspiratie

Skyr Hamburger Bun met bacon en gegrilde groenten

BEKIJK RECEPT

Italiaanse Porchetta met gepekelde komkommer op een Rustiek Midi Rozenbroodje Volkoren

BEKIJK RECEPT

Potato Bun Po Boys Burger

BEKIJK RECEPT

Kruidenbrood

BEKIJK RECEPT

MEER INSPIRATIE

HET GEHEIM VAN EEN SUCCESVOL TERRAS

Ontdek meer

PROEF DE ZOMER MET PLATES & BITES

Ontdek meer

10 TIPS VOOR JOUW (STADS)BEACHBAR

Ontdek meer

WAAR KAN JE OP BESPAREN?ZUINIGE BUDGETTIPS

Ontdek meer