MAXIMALISEER JE WINST
MET EEN SLIM MENU

08-04-2024

4 MENU SUGGESTIES
OM JE WINST TE MAXIMALISEREN

Als horeocaondernemer wil je je klanten blij maken met een uniek menu. Maar met de stijgende kosten moet je slim kiezen wat je aanbiedt om winstgevend te blijven. We geven je graag een paar handige tips die je daarbij kunnen helpen!

1. Bereken je foodcost

Naast personeelskosten en huur is foodcost je grootste kostenpost. Slim omgaan met inkopen en het rendabel maken van recepten kan hét verschil maken in jouw omzet. Bewaak de kosten rondom inkoop met onze gratis Foodcost Calculator! Zo weet jij hoe je margetoppers op jouw menukaart kunt realiseren!

2. Downsize je menu

Een kleine kaart minimaliseert de kans op voedselverspilling en maakt het kiezen voor jouw gasten makkelijker. Door de snellere keuze kan de doorloopsnelheid verhogen en kun je dezelfde tafel meerdere malen per avond bezetten. Daarnaast kun je vaker wisselen van menu waardoor je je gasten kunt blijven verrassen. Kies voor kwalitatieve gerechten met snelle bereiding, weinig foodwaste en goede marges.

3. Terugkerende ingrediënten

Door een aantal ingrediënten in meerdere gerechten terug te laten komen kun je efficiënter inkopen. Zo houd je de inkoopkosten laag en heb je minder verschillende voorraad nodig. Daarnaast zorgt het voor focus in de keuken, waardoor je de kwaliteit van jouw gerechten behoudt en mogelijks zelfs verbetert.

4. Menu-engineering

Met menu-engineering kun je het succes van je menukaart meten en deze hierdoor verbeteren. Er zijn twee factoren die een rol spelen bij menu-engineering, namelijk: populariteit en rendabiliteit. De populariteit van het gerecht wordt bepaald op basis van verkoopfrequentie. De rendabiliteit wordt bepaald op basis van de brutowintstmarge die dat gerecht oplevert ten opzichte van de totale omzet.

Je kunt op basis van je verkoopgegevens de gerechten op de menukaart vervolgens indelen in vier categorieën:

 

1. Stars: Populair & rendabel
Dit zijn gerechten die een lage foodcost hebben en vaak besteld worden. Breng deze gerechten extra onder de aandacht bij je gasten.

2. Cash cows: Populair & niet rendabel
Deze gerechten zijn niet heel winstgevend, maar je weet zeker dat ze wel veel verkocht worden. Neem deze gerechten nog eens onder de loep en kijk hoe je ze rendabeler kunt maken.

3. Questions: Niet populair & rendabel
Deze gerechten hebben het potentieel om stars of cash cows te worden. Denk na of je dit gerecht aantrekkelijker kunt maken of beter persenteren op je menu.

4. Dogs: Niet populair & niet rendabel
De gerechten die niet verkopen en niet winstgevend zijn vallen onder de dogs. Je kunt altijd je prijzen of ingrediënten aanpassen, maar het is interessanter een nieuw gerecht op je kaart te zetten.

MAXIMALISEER JE WINST
MET DEZE RAPPE RECEPTEN

DOWNLOAD ONZE
QUICK ’N EASY GUIDE

Om jou en je team te helpen zaken te vereenvoudigen en tegelijkertijd kosten te besparen ontwikkelden we deze gratis guide. Met praktische tips voor in de keuken, Quick‘n Easy producten en rappe recepten maken we jouw leven een beetje makkelijker. Samen streven we naar efficiëntie, winstgevendheid en heerlijke resultaten!

DOWNLOAD DE GUIDE

MEER INSPIRATIE

WAAR KAN JE OP BESPAREN?ZUINIGE BUDGETTIPS

Ontdek meer

BURGERS SLIM SERVEREN VOOR MEER OMZET IN JOUW ZAAK

Ontdek meer

4 TIPS VOOR ZOMERSE BURGERS OP JE MENU

Ontdek meer

Het geheim achter een winstgevend ontbijtbuffet

Ontdek meer